Στο πόδι οι υπερκερατώσεις σχηματίζονται στις πιο πολλές περιπτώσεις σαν αντίδραση και προστασία του δέρματος κατά την συνεχούς πίεση ή τριβή που ασκείται σε αυτό. Σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλονται τα ακατάλληλα υποδήματα (κοντά, στενά, φαρδιά, ψηλά τακούνια), το αυξημένο βάρος σώματος, αλλά και διάφορες παθήσεις, οι οποίες μπορούν να παραμορφώσουν το πέλμα και τα δάκτυλα, και να ασκείτε πίεση σε συγκεκριμένα σημεία. Το κότσι ή βλαισός μέγας δάκτυλος (κυρίως από ακατάλληλα παπούτσια), η πτώση των μεταταρσίων κεφαλών , η γαμψοδακτυλία είναι ορισμένες από της παραμορφώσεις του ποδιού.

Οι παθήσεις είναι π.χ. η αρθρίτιδα και παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και των γονάτων. Ειδικά πέλματα τα οποία κατασκευάζονται μετά από καταγραφή των πιέσεων που ασκούνται στην πελματιαία επιφάνεια, μέσων ενός πελματογράφου, μπορούν να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα των σκληρύνσεων.

Σε διαβητικό άτομο, σε άτομα με το σύνδρομο του Διαβητικού Ποδιού ή σε άτομα με αγγειοπάθεια, οι υπερκερατώσεις μπορούν να αποτελέσουν

"σήμα κινδύνου" για τη δημιουργία περισσότερων και σοβαρότερων επιπλοκών, π.χ. έλκος., και σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται η συνεργασία του Ποδολόγου με τον αρμόδιο Γιατρό.