Η ονυχοκρύπτωση (είσφρηση τμήματος του νυχιού στο δέρμα) είναι πολλές φορές εξαιρετικά επώδυνη και συχνά προκαλεί φλεγμονή ή λοίμωξη στην παθούσα περιοχή.

 

Οι αιτίες είναι :

 

λάθος κοπή των νυχιών

η αυξημένη πίεση συγκεκριμένου τμήματος του ποδιού από ακατάλληλα υποδήματα, παραμόρφωση δακτύλων ( π.χ.λόγω αρθρίτιδας), αυξημένο βάρος, κτλ.

οι τραυματισμοί των νυχιών

οι παθήσεις νυχιών ( π.χ. μυκητιάσεις),οποίες συχνά αλλάζουν το υλικό του νυχιού

η μορφή των νυχιών, π.χ. Οστρακοειδές

η υπερίδρωση, η οποία μαλακώνει τα νύχια, τα οποία σκίζονται και εισχωρούν ανεξέλεγκτα στο δέρμα.

Συχνά συνυπάρχουν ορισμένες από τις παραπάνω αιτίες.

 

Ο Ποδολόγος βοηθάει το πάσχων άτομο να απαλλαχτεί άμεσα από τον έντονο πόνο. Αφαιρεί μόνο το τμήμα του νυχιού το οποίο έχει εισχωρήσει στο δέρμα, και όχι όλο το νύχι (χειρουργικά). Η αφαίρεση του νυχιού, χωρίς να υπάρχει ειδικός λόγος, δεν είναι οριστική λύση διότι μεγαλώνοντας το νύχι πρέπει να βοηθηθεί ώστε να μπορεί να φτάσει στο ελεύθερο άκρο χωρίς να χαράξει ξανά το δέρμα. Εάν υπάρχει φλεγμονή ή λοίμωξη, ή όταν το άτομο έχει Σακχαρώδη Διαβήτη, η παραπάνω περιποίηση απαιτείται να γίνεται πολύ προσεκτικά και με την συνεργασία του αρμόδιου Γιατρού.

 

Σαν ειδική τεχνική ο Ποδολόγος χρησιμοποιεί την Ορθονυχία τοποθετώντας ένα έλασμα στην ονυχαία πλάκα, το οποίο βοηθάει το νύχι να αποκτήσει την φυσική του κατάσταση.